Els Metges (Sant Cebrià de Lledó) - Puig d'Arques (532m) - Platja d'Aro


 Aprofitant la meva estada a Platja d’Aro miro de fer una ruta que travessi el massís de Les Gavarres. La riquesa i bellesa d’aquest massís i del seu entorn és tanta, que no es pot resumir en una única entrada.
 
   Juliol de 2009.

Per tant, més endavant faré unes entrades específiques on detallaré:

El massís de Les Gavarres
Els enterraments i monuments megalítics
Fitor
La Vall d’Aro
EL Carrilet
...i alguna sortideta més cap a aquells racons com St. Cebrià dels Alls, Sta. Llúcia de l’Arboç,...


Sortint de Platja d’Aro, ens desplaçarem pel carrilet fins a Cassà de la Selva. Aquest tram és molt suau però d’una extrema bellesa. Es pot rodar a un ritme tranquil i gaudir d’un entorn que conserva els verds durant gairebé tot l’any.



Cassà de la Selva
 

Una vegada arribem a Cassà de la Selva penetrarem al massís per la banda oest i iniciarem una pujada suau.



camps de blat de moro amb el massís de Les Gavarres al fons
 
EL camí esta molt ben senyalitzat.


Gairebé al centre del massís es troba Sant Cebrià de Lledó, a uns 300m d’altitud, també conegut pels Metges. Es tracta d’un antic poble de masies disseminades amb un minúscul nucli urbà on només hi ha la parròquia, un mas convertit en restaurant i un gran lledoner que ombreja la plaça.



St. Cebrià de Lledó o els Metges
 


nucli urbà minúscul
 

La primera vegada que m’hi vaig arribar fins aquí va ser amb el meu amic Santiago Martínez Ocaña (click per a més informació), esportista d’èlit amb un gran palmarès i, una gran persona també. Ha estat olímpic fent halterofília. Va fer un esforç enorme per arribar fins aquí perquè no estava acostumat a anar en bici i va patir moltíssim. Tot i el gran patiment no perdíem el bon humor i deixàvem anar frases com: “aquí cadascú és bo amb lo seu”, “vinga cacamandurries que sembla mentida que hagis aixecat tant de pes”, tot plegat una curiosa forma de motivar...



Santi
 


Santi i Joan
 
Una vegada a dalt ens vam fer una forta abraçada i, amb un bon “suc de civada” vam celebrar la fita. No estic acostumat a aquest tipus d’aportació energètica i cal dir que vaig baixar una mica tocat, tot i la petita ingesta. No ho recomano. Va ser una excepció ;)



La parròquia de St. Cebrià de Lledó o els Metges és una nau romànica amb la data 1588 a la porta frontal.



nau romànica
 


vista de l'altar
 


St. Cosme i St. Damià (els Metges)
 
Sant Cosme i Sant Damià comparteixen altar en aquesta parròquia. Anomenats els Metges perquè són patrons de la medicina, juntament amb Sant Lluc. A Orient els anomenaven els “no cobradors” perquè exercien medicina sense cobrar a la gent pobre.



bonic efecte de llum en un dels absis
 

Per accedir al campanar s’ha de pujar per un estretíssim passadís, totalment a les fosques. Si no es disposa d’una mica de llum artificial dona una mica de “cague” J .

amb llum :)

sense llum :(
escala final


Una vegada al campanar podem observar el nostre proper punt de destí: El Puig d’Arques (535m). S’aprecia una torre al punt més alt, el radar meteorològic.

vista des del campanar


Puig d'Arques (535m)

Poc abans d’arribar al Puig d’Arques es troba el Puig de Les Gavarres (537m). Són els dos punts més alts d’aquest massís.



Puig de les Gavarres (537m)


Una vegada al Puig d’Arques podem veure amb més precisió aquesta moderna construcció. És un dels quatre radars meteorològics que hi ha escampats per Catalunya, gràcies als quals es pot veure on plou en temps real i com avança. Una bona eina per als muntanyencs, bikers, pagesos,... que ens pot estalviar algun ensurt.


Més informació dels radars aquí: Radars meteorològics.

radar meteorològic


Les vistes des d'aquí dalt són magnífiques.

panoràmica des del Puig d'Arques (535m)
IMPORTANT!!!

No és únicament qüestió de mullar-se mentre gaudim de la muntanya. Una de les màximes és no subestimar la muntanya, se la de conèixer, ja que amb la seva aparença tranquil·la es pot convertir en un infern o en un fatal accident per no tenir aquesta percepció de risc. Més endavant faré una entrada específica amb consells i normes bàsiques que cal seguir per estalviar-nos o minimitzar aquest risc.


Tornant per Romanyà de la Selva

La baixada del Puig d’Arques cap a Romanyà de la Selva és molt pedregosa i plena de sots. Des dels Metges no es passa per cap punt civilitzat i amb ple estiu s’ha de dur prou aigua. Sembla mentida que moltes vegades veiem fonts i no parem atenció, i en cas de necessitat el rajolí més escanyolit ens sap a glòria. Aquest és el meu cas J Aquesta font va ser com una aparició de la verge!

font
aquí ja estic més recuperat després d'un bon glop d'aigua

Romanyà de la Selva és una població petita que es troba a 400m d’altitud. A banda dels enterraments i monuments megalítics de la zona, destaca la seva parròquia preromànica del segle XI, St. Martí de Romanyà.

St. Martí de Romanyà, segle XI

construcció preromànica

La baixada cap el lloc d’origen, la rotonda dels xais de Platja d’Aro, es fa per una pista que voreja el golf de la urbanització el Masnou. Es pot gaudir de les vistes, on les vessants dels massís es dilueixen amb el mar.

badia de Palamós, vista des del Masnou
Fita aconseguida!!!

fita aconseguida!!!

rotonda dels xais a Platja d'Aro



DADES TÈCNIQUES I D’INTERÈS


Enllaços d’interès:





desnivell acumulat: 1307 m.   IBP Index: 102 AB   58,1 km










gràcies per la vostra atenció!


5 comentaris:

  1. bestial noi sin palabras,muy buena ruta y la cronica sobre diez.
    vete preparando el espacio de seguidores lo vas a tener mas lleno que el facebook y el twiter juntos.un abrazo
    p.d tienes unos seguidores muy buenos y sin menospreciar a ninguno,lo digo por que los sigo de tiempo los ginetas son bestiales en esto de rutas y buena fotografia.

    ResponElimina
  2. Hola Juan. Muchas gracias. Leyendo con atencion en tu blog, justo cuando haces un paron para hablar de los Ginetas Bikers, me han saltado las lagrimas.. Me alegro que hayas sacado todas esas fuerzas y te envio un fuertissimo abrazo!

    ResponElimina
  3. De las rutas que nos vamos a enterar que has hecho. Y esta de donde te la has sacado? les Gavarres ni mas ni menos!... Me la apuntoooooo!
    Por cierto ahora te toca a tí hacer halterofilia no?

    ResponElimina
  4. :) He entrenado un poquillo en la sombra.. Y algun caubiker me he encontrado por ahí, de aquellos que siempre lloran diciendo que no salen y luego te dan matarile jajaja. Para halterofilia tengo mi Merida, que con bidones y herramientas pesa un "colló", mas alguna adiposidad de las que cada vez, cuestan mas rebajar (yo que era un "tirilla" snif!). Un abrazo Coswor!

    ResponElimina
  5. arnau i xavier ha deixat un comentari nou al vostre missatge "Els Metges (Sant Cebrià de Lledó) - Puig d'Arques ...":

    Hola Joan X
    Vaya quin blog que has creat en poc temps, acabo de llegir la ruta de les Gavarres i és genial. Et felicito.
    Posaré el teu blog en el nostre perque els meus seguidors poguin seguirte i gaudir les teves cròniques.
    Salut biker

    No sé que he fet però no sortia publicat)

    Moltes gràcies! Admiro el vostre blog. És molt bonic, pare i fill rodant per tot arreu. Sento una enveja sana. A veure si el meu petit de 3 anyets li surt la meva passió per la muntanya i ho pòdem gaudir de la mateixa manera. No el presionaré perquè aquestes coses han de sortir soles però, intentaré transmeta-li els meus valors ;). una abraçada!

    ResponElimina