ruta dels ibers

Un dia d’aquells, dels que surto sense cap ruta planificada i, amb la única necessitat de satisfer la meva inquietud de descobrir nous indrets i horitzons per explorar, vaig arribar fins a la Coscollada d’Amigó (466m.), un dels turons de Serra Marina. Una vegada allà, vaig veure un petit rètol que indicava cap a un poblat ibèric. Seguint aquell estret corriol que semblava més aviat un camí de senglar, vaig arribar fins a la part més alta de la muntanya. Quina va ser la meva sorpresa quan en arribar vaig veure moltíssims vestigis d’una antiga civilització, els Ibers.






La disposició dels murs, perfectament alineats donen una idea clara de com havia estat aquell assentament. Per un moment em vaig sentir Iber. Aquell lloc privilegiat que domina el Vallès i part del Barcelonès i del Maresme havia estat una seu dels Laietans fa més de 2000 anys. Es tracta del poblat ibèric de Les Maleses (466m.) entre els termes de Montcada i Reixac i de Sant Fost de Campsentelles.

poblat ibèric de Les Maleses (466m.)
Quan un es troba allà dalt, acabat de fer el cim i encara amb els batecs del cor colpejant el pit després de pujar desnivells del 20%, al mirar l’horitzó un comença a asserenar-se i a pensar en com era tot allò antigament. Fer-se la idea de com vivien i de com era l’entorn abans de ser tan modificat per l’acció humana, és com fer un viatge temps enrere. Intentar comprendre com era tot m’ha produït una forta necessitat de saber més sobre aquesta civilització i de descobrir més indrets.





En la cerca d’informació vaig trobar un blog molt elaborat i molt ben documentat: De tant en tant trobo pedres . Allà vaig trobar resposta a moltes de les preguntes que em feia. El seu creador Jordi, qui es defineix com un enamorat de les muntanyes i de la seva història antiga, fa un bon recull de jaciments arqueològics, tan coneguts com oblidats, que s’ha anat trobant a les seves excursions.

estela ibèrica de Santa Perpètua de Mogoda



Poc a poc he anat recorrent la Serralada del Litoral (Serra Marina, Conreria, St. Mateu i Céllecs) i he anat trobant més empremtes dels Ibers. La major part dels seus poblats o assentaments han patit el pas del temps i de la història. Algun d’ells han estat emboscats  i costa d’imaginar la seva magnitud, d’altres gràcies als treballs arqueològics, permeten fer-se una idea clara de com eren. 

Un dels següents poblats que he trobat ha estat el de Puig Castellar (303m.) a Santa Coloma de Gramanet. Aquí les tasques de restauració són notables.

poblat ibèric de Puig Castellar (303m.)

detall d'una casa reconstruïda

part més alta del poblat


vistes aèries

reconstrucció virtual

Sorprès com la tribu dels Laietans organitzava la seva existència des dels punts més alts de la Serralada del Litoral, vaig continuar cercant nous assentaments o oppida (un oppidum és un lloc elevat on les defenses naturals han estat reforçades per l’home)

El següent va ser el poblat ibèric de Céllecs (530m), dalt del Turó Gros de Céllecs, entre La Roca del Vallès i Orrius. Aquí em va costar molt d’imaginar-me’l ja que està totalment emboscat i, amb prou feines, vaig trobar alguna pedra dels seus murs. La feinada va ser sortir d’allà pel mateix lloc per on havia passat...


entrada a les restes emboscades del poblat ibèric de Céllecs (530m.)


això és tot el que vaig trobar...

Per no tornar de buit vaig baixar per la ruta prehistòrica. És una baixada ràpida i tècnica que al llarg del seu recorregut ofereix la possibilitat de contemplar restes megalítiques.

Cabana o Cova del Moro
Plat de Molí
Pedra Foradada

El poblat ibèric de Castellruf (459m.) de Santa Maria de Martorelles va ser la següent fita. L’accés el vaig fer pujant per fortes trialeres que requerien potència i tècnica. Després de posar el peu a terra moltes vegades i apunt de fer el cim, vaig començar a percebre els vestigis d’aquest poblat. És una llàstima com es troba de cobert ja que encara s’aprecien moltes construccions i de ben segur, que soterrats es trobarien tot tipus d’estris i restes.

D’ibers no en vaig trobar però sí un curiós pessebre, fet de materials reciclats. El seu creador és un membre de la P-ñ@ MTB Güevones.
vistes des del poblat ibèric de Castellruf (459m.)

Cap a l’interior, a la Serralada Prelitoral, hi ha el poblat ibèric de la Torre Roja (393m.), entre Caldes de Montbuí i Sentmenat. Aquest poblat es troba en un dels turons que hi ha a mitja alçada del Pic del Vent (815m) del Farell i s’hi arriba des del Roure Gros.


poblat ibèric de la Torre Roja (393m.)



al fons, la Serralada Litoral

Bé, aquesta ha estat la primera entrada del meu blog. En breu afegiré les dades tècniques de les rutes i amb el temps aniré afegint més informació, ja que queda molt per recórrer i molts llocs per descobrir amb l’empremta de la civilització ibera dels Laietans...



DADES TÈCNIQUES
(click per descarregar track + dades de cicloide.com)


(click per descarregar track + waypoints de wikiloc.com)

desnivell acumulat: 1336 m.   IBP Index: 136 CA   37 km





(click per descarregar track + dades de cicloide.com)

(click per descarregar track + waypoints de wikiloc.com)

desnivell acumulat: 1421 m.   IBP Index: 132 BA   51 km





(click per descarregar track + dades de cicloide.com) 
desnivell acumulat: 978 m.   IBP Index: 103 CA   27 km




(click per descarregar track + dades de cicloide.com)


(click per descarregar track + waypoints de wikiloc.com)

desnivell acumulat: 465 m.   IBP Index: 36 BC   30 km



gràcies per la vostra atenció!

10 comentaris:

  1. Bienvenido al mundo de los blogueros Joan!. Impresionante primera entrada, Comentarios, fotos, datos técnicos...eres un crack! Si es que dan ganas de volver jejej. Por cierto, encontrar las ruinas del poblado ibérico de Cèllecs también fué una história para nosotros, podimos ver lo que fué un tramo de muralla a mitad del sendero a nuestra izquierda...
    Que sepas que aquí tienes un ferviente seguidor tuyo, eres auténtico historiador!!

    ResponElimina
  2. Bienvenido al mundo de los blogueros Joan, me e quedado impresionado con tu primera entrada, eres un auténtico historiador!... Por cierto a nosotros también nos costó encontrar las ruinas íberas de Cèllecs, aunque tan solo restan unas piedras sobre otras de lo que en su día fue la muralla, a mitad de sendero a la izquierda.
    Eres un crack, que sepas que a partir de ahora tienes un ferviente seguidor.
    Tu gran amigo J Cw.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Coswor. És un honor para mi :) tener como seguidor a un gran mestre routier como tu.

      Elimina
  3. Ufff molt bé, com tu has currat, quin blogg mes maco, ja tens una seguidora mes, encara que jo en el meu soc dolentissima per poder recordar pels pobles que passem i canvio el nom dels pobles sense cap problema, jeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies. El teu blog també està molt bé, descrius molt bé les sensacions, Segur que molta gent se sent identificada. Ànims i seguir pedalant!

      Elimina
  4. Juan, me gusta muchisimo como te ha quedada el blog. La ruta muy bonita, bien contada y con unas fotografías preciosas. Veo que tienes el último belen de los Güevones: D nosotros, este año, todavía no hemo Subido pero, por si no has visto los anteriores, aquí los tienes:
    http://foticosyrutas.blogspot.com/2007/04/subida-castellruf.html

    Una abraçada

    xena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias. La verdad es que los belenes de los Güevones son todo un arte. Me costo un poco encontar Castellruf la primera vez y fué gracias al track de tu blog que lo descubrí. Un abraçada.

      Elimina
  5. Hola Joan!
    En primer lloc felicitar-te pel blog que t'està quedant molt maco, i animar-te a que continuïs. En segon lloc donat-te les gracies per la propaganda que fas del meu blog tot i que penso que es exagerada ;-).
    He vist que vas visitat el poblat de la Torre Roja. Aquest encara no hi he estat però no crec que trigui, que veient les teves fotos "m'ha picat el gusanillo"
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Jordi!
      La veritat és que el teu blog està molt ben documentat. Amb els teus textos fas que les imatges quedin com "reconstruïdes" i un es pugui fer a la idea com era tot abans. També em desperta una gran inquietud per arribar-m'hi a tots aquest llocs :).
      Una abraçada!

      Elimina